کاوشگر "پیشگام" با موفقیت به فضا پرتاب و بازیابی شد

اگر بگوییم بزرگ‌ترین سرمایه ما ایرانی‌ها باورمان است، بی‌شک گزاف نگفته‌ایم. ما باور داریم که دانشمندانی در خاکمان پرورش یافته‌اند که همتشان کمر خستگی را می‌شکند و اراده پولادینشان بر هر ناممکنی، مهر امکان می‌زند.
کاوشگر "پیشگام" با موفقیت به فضا پرتاب و بازیابی شد

باور داشتیم که تعهدمان، تخصص می‌آفریند و دیدیم که چنین شد. امروز پژوهشگران جوان دیروز در عرصه پرتاب کاوشگرهای فضایی، به متخصصان با تجربه‌ای بدل گردیده‌اند که در اندک زمانی، اولین گام‌های بلند و موفقیت‌آمیز را در راستای حضور اولین فضانورد ایرانی در فضا برداشتند.

اینک محققان پژوهشکده سامانه های فضانوردی با خبر خوش دستیابی به فناوری تولید کپسول زیستی فضایی و موفقیت در پرتاب اولین میمون فضانورد ایرانی به فضای زیر مداری، کام ملت عزیزمان را شیرین کرده‌اند. سفر فضایی کاوشگر پیشگام، که حامل میمونی از نژاد رزوس بود سرآغاز گشایش دروازه‌های فضا به روی دانشمندان کشورمان شده است.

در تمامی مراحل پرتاب کاوشگر پیشگام،‌ تصاویر موجود زنده داخل کپسول زیستی، علائم حیاتی موجود زنده شامل ضربان قلب و دیگر داده‌های حیاتی و محیطی از کاوشگر مخابره و در جعبه سیاه ثبت شد. این کاوشگر پس از اوجگیری تا ارتفاع ۱۲۰ کیلومتری در بازگشت به زمین بازیابی و موجود زنده در شرایط مناسب و در صحت و سلامت کامل از کپسول خارج و عملیات ریکاوری بر روی آن انجام شد.

کسب تجربه اعزام «پیشگام» به فضا، محصول عملکرد دقیق، صحیح و هماهنگ زیرمجموعه‌های مختلفی همچون کپسول زیستی، زیرسامانه بازیابی، زیرسامانه جدایش، زیرسامانه رهگیری، زیرسامانه خدمات، زیرسامانه تله‌متری داده و تصویر، آیرودینامیک و گرمایش آیرودینامیکی، راکت‌موتور، لانچر و ایستگاه‌های زمینی بود که همگی با تکیه بر دانش بومی و در قالب طرح «آزمایشگاه فضایی»، ضمن رعایت استانداردهای مهندسی سیستم‌های فضایی و برخورداری از قابلیت اطمینان بالا، توسط متخصصان جوان پژوهشکده سامانه‌های فضانوردی وابسته به سازمان فضایی ایران طراحی و تولید شدند.

ایده طراحی و ساخت کاوشگرهای بومی در این پژوهشکده، به دلیل قابلیت‌ها و کاربردهایی که در دنیا برای این نوع از وسایل نقلیه فضایی مطرح است،‌ از سال ۱۳۸۱ آغاز شد و در مدت زمان کوتاهی موفقیت‌های قابل توجهی را به ارمغان آورده است. این کاوشگرها می‌توانند به فرای جو و زیر مدار (ارتفاع ۵۰ تا ۳۰۰ کیلومتر) انتقال یابند و به ثبت و یا مخابره داده‌ها با هدف بررسی خواص اتمسفر و کیهان، آزمایش و صحت‌سنجی زیرسامانه‌های فضایی مانند وسایل کنترلی مورد نیاز در ماهواره‌ها و ماهواره‌برها، سامانه‌های بازگشت به جو و بازیابی، سامانه‌های جدایش و از همه مهیج‌تر، تحقیقات زیست‌ پزشکی فضایی بپردازند.

کاوشگر "پیشگام" با موفقیت به فضا پرتاب و بازیابی شد

برای آنکه یک کاوشگر فضایی، به محمل مناسبی برای یک موجود زنده مبدل شود، به ماه‌ها مطالعه و آزمایش‌های متعدد نیاز است که نه تنها در ماموریت پرتاب کاوشگر پیشگام جامه عمل پوشید، بلکه صنعت هوافضای ایران را به فناوری‌های مهمی در زمینه ارسال حیات به فضا همچون موارد زیر رسانید:

• انجام مطالعات زیست‌پزشکی فضایی
  • طراحی، ساخت و استفاده عملیاتی از اولین کپسول زیستی شامل سیستم پشتیبان حیات و سنسورهای ثبت علایم حیاتی و محیطی
  • آموزش، سازگارسازی و آماده‌سازی موجود زنده یا (حساسیت زدایی و آماده‌سازی موجود زنده برای پرتاب)
  • جدایش موتور و سایر اجزای جداشونده با شتاب و سرعت کنترل‌شده برای حفظ سلامت موجود زنده
  • بازیابی محموله حامل موجود زنده از ارتفاعات بالا
  • عملیات رهگیری و تعیین موقعیت فرود برای یافتن سریع محموله پس از فرود استقرار سامانه هدایت عملیات و خدمات لجستیک
  • استفاده از سپر حرارتی و مواد فداشونده برای محافظت از موجود زنده داخل کپسول زیستی در برابر گرمای آیرودینامیکی تولید شده
  • طراحی آیرودینامیکی مناسب به منظور افزایش پایداری و کاهش نوسانات ناخواسته در کاوشگر در فاز بازگشت برای حفظ سلامت موجود زنده
  • طراحی سازه سبک مقاوم به شرایط پروازی
  • خدمات الکتریکی و مخابراتی کاوشگر