مسابقات موت کرت (Moot Court) یا دادگاه‌های نمایشی یا مسابقات بازآفرینی دادگاه‌های بین‌المللی

مسابقات موت کرت (Moot Court) یا دادگاه‌های نمایشی، یا مسابقات بازآفرینی دادگاه‌های بین‌المللی؛ از سری مسابقات جهانی در حوزه‌ حقوق بین‌الملل و شاخه‌های مختلف آن هستند که طی آن شرکت‌کنندگان در قالب تیم‌های دو تا پنج نفره به رقابت علمی و نقش آفرینی در جایگاه اصحاب یک دعوای فرضی حقوقی می‌پردازند.

شرکت در مسابقات «شبیه‌سازی دادگاه‌های بین‌المللی» یکی از ملزومات اصلی آشنایی دانشجویان حقوق با دنیای حرفه‌ای و عملی حقوق است و محل مناسبی برای محک خوردن میزان آموخته‌های تئوری دانشجویان قلمداد می‌شود. برای نخستین بار تیمی از کشور ایران آماده شرکت در مسابقات موت‌کرت حقوق فضا شده است که با عنوان Manfred Lachs Space Law Moot Court Competition تشکیل می‌شود. مسابقات حقوق فضا از سال 1992، به مناسبت یادواره آقای مانفرد لاخ، حقوقدان فقید حقوق بین‌الملل و قاضی سابق دیوان بین‌المللی دادگستری، به همت مؤسسه بین‌المللی حقوق فضا، تشکیل شده است.

فعالیت تیم اعزامی ایران در این مسابقات از اوایل پاییز سال 1394، پس از انتشار پرونده مسابقات برای سال 2016، تشکیل گردید و پس از پنج ماه تحقیق و پژوهش در اواخر سال 1394، لوایح دفاعی کتبی (مموریال) خود را برای شرکت در مرحله اول این مسابقات ارسال کرد. خوشبختانه، این تیم توانست از میان 66 تیم آسیایی شرکت‌کننده در دور منطقه‌ای این مسابقات، نمره لازم را کسب کند و در میان بیست تیم برتر مسابقات قرار گیرد که در نتیجه جواز حضور در مرحلة دوم مسابقات را پیدا کند.

برگزاری دور دوم این مسابقات که مرحله شفاهی است در حوزة آسیا پاسفیک از 5 تا 8 ماه می 2016 در شهر بنگلور کشور هند برگزار خواهد شد.

پژوهشگاه هوافضا به‌منظور آمادگی هرچه بیشتر تیم اعزامی دادگاه نمایشیایران، و نیز آشنایی علاقه‌مندان به اینگونه مسابقات علمی، جلسه‌ای با حضور اساتید و دانشجویان حقوق و علوم فضایی در روز شنبه مورخ 1395/02/11 از ساعت 15 تا 17 در محل پژوهشگاه برگزار کرد. در طی جلسه اعضای تیم اعزامی ایران تمرین لازم را برای ایفای نقش خود در محضر دادگاه نمایشی در حضور اساتید و دانشجویان رشته حقوق بین‌الملل عمومی و حقوق هوایی ارائه کردند. در این نشست داوران محترم جلسه که عبارت بودند از آقایان دکتر محمودی و دکتر تاور از دانشگاه شهید بهشتی و دکتر علاقه‌بند از دانشگاه تهران، با سؤالات خود استدلالات تیم اعزامی را به چالش کشیدند تا در مسابقه ماه جاری میلادی تجربه لازم را به‌‌دست آورند.

در پایان جلسه آقای گلرو، عضو هیئت علمی پژوهشگاه هوافضا، ضمن در اختیار گذاردن تجربة خود از سال‌هایی که نظاره‌گر مسابقات بین‌المللی موت کورت حقوق فضا بود، برخی نکات را برای بهتر شدن ارائه استدلالات متذکر شد و در پایان از تلاش و زحمات تیم اعزامی تشکر شد.